Θέατρα και Μουσεία

Θέατρα

Ο κόσμος του θεάτρου είναι μαγικός και συνεπαίρνει τα παιδιά. Δεν παρακολουθούν απλώς μια ιστορία, τη ζουν! Ενθουσιάζονται με τα σκηνικά και τα κοστούμια, ταυτίζονται με τους ήρωες,συμμετέχουν στις περιπέτειες τους, φοβούνται, χαίρονται, θυμώνουν, αγωνιούν μαζί τους.Έτσι, μέσα από τον κόσμο της Τέχνης, έρχεται η ψυχική ενδυνάμωση και η ομορφιά στη ζωή τους. Προγραμματίστε λοιπόν οικογενειακές θεατρικές εξόδους όσο πιο συχνά μπορείτε.

Βρεφικά Θέατρα

Αλλά επειδή η εμπειρία του θεάτρου είναι πολύ σπουδαία για όλες τις ηλικίες, παρακάτω μπορείτε να βρείτε θέατρα με παραστάσεις προσαρμοσμένες για παιδάκια 10 μηνών και άνω.

Μουσεία

Το Σαββατοκύριακο κλείστε την τηλεόραση! Αναζητήστε μαζί με τα παιδιά σας την ομορφιά, τον πολιτισμικό πλούτο και τη γνώση σε κάποιο μουσείο. Η συμμετοχή σας στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα θα αποδειχτεί μια άκρως ψυχαγωγική και μορφωτική εμπειρία, που θα οφελήσει τα παιδιά, έσας αλλά και τη μεταξύ σας σχέση.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ν.Π.Ι.Δ. με πολιτιστικούς σκοπούς (ΦΕΚ 1401/22-10-01).

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας υπάρχει για να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο στον οποίο ζουν. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες (για οικογένειες και για σχολικές ομάδες)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών.Το μουσείο προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της Τέχνης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας είναι ένα διεθνώς μοναδικό, διαδραστικό μουσείο, που χρησιμοποιεί τα εκθέματα του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Ιδρύθηκε το 2006.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης. Παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στεγάζεται σε εκλεκτικιστικό κτήριο της περιόδου 1897–1900. Είναι δωρεά της Βέρας Κουλούρα σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της, Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου Αθανάσιου Κουλούρα.

Η αρχιτεκτονική του μορφολογία συνδυάζει νεογοτθικά, μπαρόκ και Art Nouveau στοιχεία.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

«Το Σπίτι των Παραμυθιών», ανοίγει τις πόρτες του και προσκαλεί όσους αγαπούν ή θέλουν να ανακαλύψουν την ελληνική και παγκόσμια προφορική παράδοση.
Μύθοι, παραμύθια, θρύλοι, παραδόσεις του λαού μας και διαφορετικών λαών από κάθε γωνιά της γης, συναντώνται και περιμένουν να ακουστούν, να μοιραστούν, να διαδοθούν.

«Το Σπίτι των Παραμυθιών», ένα «μουσείο αλλιώς», έχει στόχο την ανάδειξη της άυλης παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και των μνημείων του λόγου.
Θεματικά καλλιτεχνικά εκθέματα γίνονται αφορμή και έμπνευση για περιηγητικές αφηγήσεις σε ένα χώρο που εκθέτει, διερευνά, τεκμηριώνει, εκπαιδεύει, συνεργάζεται με την κοινότητα και αλληλεπιδρά. Αφήγηση και μουσική, οικογενειακά διαπολιτισμικά εργαστήρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται με άξονα το παραμύθι.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερο διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο του 1850, στην οδό Τριπόδων 23, στην Πλάκα, πολύ κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης. Στόχος του Μουσείου είναι η διάσωση, η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων.

Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν συλλογές αναγνωστικών και σχολικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη, αρχεία, εποπτικό υλικό κλπ). Οι Συλλογές εμπλουτίζονται καθημερινά με αγορές και δωρεές ιδιωτών και σχολείων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΤΕ

ΜΟΥΣΕΙΟ – ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΖΟΥ

Η Εθνική Πινακοθήκη – Αλέξανδρος Σούτζου είναι ένα μουσείο τέχνης στην Αθήνα, αφιερωμένο στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή τέχνη από τον 14ο έως τον 20ο αιώνα. Οι συλλογές της περιλαμβάνουν περίπου 16.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχεδίων, νέων μέσων έκφρασης και διακοσμητικής, τα οποία καλύπτουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής τέχνης, από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως τις ημέρες μας

Για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης λειτουργεί το «Παιδικό Εργαστήρι». Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, την ελευθερία και την συνεργασία γνωρίζουν τα χρώματα, το σχέδιο, ζωγραφίζουν και δημιουργούν κατασκευές με διάφορα υλικά. Η Τέχνη απελευθερώνει τις δημιουργικές ικανότητες τους. Τα βοηθά να γνωρίσουν και να απολαύσουν τη φύση, τη ζωή, την ιστορία της τέχνης, τα κάνει κοινωνικότερα, τονώνει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή τους. Το «Παιδικό Εργαστήρι» λειτουργεί ελεύθερα κάθε Σάββατο 11.00 με 14.00 και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Φ. ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ

ΑΒΕΡΩΦ

ΣΠΑΘΑΡΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

“Φωτεινή” Παιδικός Σταθμός - Νηπιαγωγείο
Σόλωνος 46 & Αθηνάς 48
174 55, Άλιμος (Καλαμάκι)
Τηλ: 210 9851502 – 210 9851394
Email: info@fotini.gr