Πολιτιστικά Πάρκα

Τα Σαββατοκύριακα είναι η ευκαιρία να βρεθείτε οικογενειακά σε χώρους που προωθούν τη δημιουργική συμμετοχή των παιδιών, με προγράμματα που εκτυλίσσονται στη φύση. Τα βιωματικά αυτά προγράμματα συνδυάζουν γνώσεις και ψυχαγωγία με τον πιο ευχάριστο τρόπο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος επιφυλάσσει στους επισκέπτες πολλές εκπλήξεις. Ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, και ανοιχτούς χώρους καθιστά την κάθε επίσκεψη μοναδική. Όσοι φτάνουν στο Πάρκο από τους δρόμους της Καλλιθέας, στη βόρεια πλευρά, συναντούν τους ήχους και την κίνηση των σιντριβανιών. Οι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο.
Το Πάρκο είναι ιδανικό για τους μικρούς φίλους της πρωτεύουσας που ανενόχλητοι μπορούν να παίζουν στους χώρους του, αλλά και για όλους τους πολίτες που μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, να γυμνάζονται ή να συμμετέχουν σε συναυλίες, εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στους χώρους του.

GAME PROJECT

Το GAME PROJECT είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός χώρος περιπέτειας. Είναι ένα σημείο συνάντησης όπου μυαλό και σώμα συνυπάρχουν αρμονικά σε μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης. Ο χώρος εμπεριέχει 3 αγωνιστικές πίστες,τις οποίες φροντίζουμε να εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έχουν χρησιμοποιηθεί 160 τόνοι άμμου προσφέροντας την μέγιστη ασφάλεια και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας. Επιμονή, δύναμη, ταχύτητα και ευελιξία συνδυάζονται με την ικανότητα επίλυσης γρίφων και καθιστούν τον κάθε στίβο μάχης μοναδικό!

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ

To 1975 ο Κήπος, έτοιμος πια στο μεγαλύτερο μέρος του, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Από τότε επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο, αφενός φέρνοντας σε επαφή το ευρύ κοινό με μέρος από το φυτικό πλούτο του πλανήτη, αφετέρου βοηθώντας στη διατήρηση και προστασία σπανίων και απειλούμενων φυτών. Διαθέτει συνολικά περίπου 4000 είδη φυτών (αυτοφυή και ξενικά) και πάνω από 16000 αποξηραμένα φυτά στην φυτοθήκη του (herbarium).

Τα είδη αυτά έχουν φυτευτεί στα εξής έξι (6) διαφορετικά τμήματα :

  • Το ιστορικό τμήμα με φυτά τα οποία αναφέρονται σε διάφορα κείμενα της ιστορίας ή της μυθολογίας.
  • Ο ανθώνας με παρτέρια που είναι ανθισμένα ολόκληρο το έτος.
  • Ο δενδρώνας με δένδρα απ’ όλο τον κόσμο.
  • Το οικονομικό τμήμα με τα είδη της Ελληνικής χλωρίδας που έχουν οικονομική και παραγωγική σημασία.
  • Το φαρμακευτικό τμήμα με φυτά που έχουν φαρμακευτική σημασία.
  • Το συστηματικό τμήμα που έχει εκπαιδευτική σημασία και παρουσιάζει τις βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής.

Στον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους πραγματοποιούνται περιβαλλοντικά προγράμματα απο το ειδικευμένο προσωπικό του Κήπου κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Ο Κήπος διαθέτει άρτιες και οργανωμένες εγκαταστάσεις (υπάρχει κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναψυκτήριο, και πολύ καλή φύλαξη του χώρου).

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στη θέση με τοπωνύμιο Πύργος Βασιλίσσης ή Επτάλοφος στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου. Συνορεύει και με το Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα, το Central Park στη Νέα Υόρκη 3.410 στρέμματα, ενώ ο Εθνικός Κήπος 158 στρέμματα.
Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, που εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο.

ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Magic Garden

Ο Μαγικός Κήπος αποτελεί έναν μοναδικό χώρος αναψυχής και πνευματικής χαλάρωσης για όλες τις ηλικίες. Είναι ένας προσφιλής χώρος για δημιουργικά εργαστήρια καθώς το καταπράσινο σκηνικό και η ατμόσφαιρα χαλάρωσης που προσφέρουμε αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους επίδοξους καλλιτέχνες. Τα μικροσκοπικά αλογάκια σίγουρα θα χαρούν να γίνουν τα ζωντανά μοντέλα των παιδιών είτε ζωγραφίζοντας τα, είτε φτιάχνοντας συνθέσεις collage, είτε ακόμα και γλυπτά έργα. Ανάμεσα σε άλλα, είναι και το “σπίτι” των μοναδικών μικροσκοπικών εκπαιδευμένων θεραπευτικών αλόγων του Gentle Carousel Greece τα οποία έχουν επισκεφτεί δωρεάν σε 3,5 χρόνια πάνω απο 10.000 παιδάκια και γέροντες σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Το “Gentle Carousel” είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε στη Florida πριν από 22 χρόνια και σήμερα επισκέπτεται περισσότερους από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο σε πόλεις της Αμερικής όπου παιδιά ή ενήλικες χρειάζονται την βοήθειά του. Το ¨Gentle Carousel¨ κάνει τα πρώτα του βήματα στην χώρα μας και φιλοξενείται στο “Magic Garden”.

Οικογενειακές στιγμές στη φύση για τους φυσιολάτρεις!

Στην καρδιά της Πάρνηθας, στο καταφύγιο Μπάφι, δραστηριοποιείται η ομάδα Trekking Hellas Πάρνηθα, μία ομάδα με επαγγελματισμό, φυσιολατρία και με την καλύτερη διάθεση να μεταδώσουν την αγάπη τους για τη φύση και την ανάγκη προστασίας της, κυρίως στα νέα παιδιά. Ελάτε στην Πάρνηθα, την ιδανική τοποθεσία για όσους θέλουν να ανανεωθούν με δραστηριότητες στην φύση μαζί με την οικογένειά τους κάνοντας Πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό , Ποδηλασία στα Βασιλικά Κτήματα, Σπηλαιολογία καθώς και Αναρρίχηση.

ΣΚΙΡΩΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΗΦΙΣΣΙΑΣ

Πρόκειται για ένα πάρκο μοντέρνας τέχνης, σ΄έναν ελαιώνα 9.500 τ.μ. με αιωνόβια δένδρα, φλαμουριές, ροδιές , και πανύψηλα κυπαρίσσια. Τα παιδιά μελετούν τα περιβαλλοντικά έργα και καλούνται να γίνουν συμμέτοχοι σ’ ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς προς το περιβάλλον, όπου κυριαρχεί ο σεβασμός και συνύπαρξη της ανθρώπινης δημιουργίας με αυτή της φύσης.
Η ιδιαιτερότητα της μορφής του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς, το γεγονός δηλαδή ότι πρόκειται για Πάρκο Σύγχρονης Γλυπτικής βοηθά τους μαθητές να εξοικειωθούν με το έργο τέχνης μέσα σε ένα υπαίθριο μουσειακό χώρο – συνειδητοποιώντας την αλληλένδετη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη φύση και στα γλυπτά του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς. Έτσι, η επίσκεψη στο Μουσείο καθίσταται μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, απόλυτα προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα, το γνωστικό επίπεδο και την ψυχοκινητική ανάπτυξη της κάθε ηλικίας.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το Κέντρο της Γης δημιουργήθηκε για να ενημερώνει και κυρίως να εμπνέει τους επισκέπτες του, πάντα μέσα στη λογική της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Περιηγηθείτε, λοιπόν, σε έναν τεράστιο χώρο που προάγει την περιβαλλοντική συνείδηση με λαχανόκηπους, μουριές, ειδικό χώρο εκτροφής αλόγων, χώρο κομποστοποίησης, έκθεση εντόμων, οινοποιείο και άλλους πολλούς ενδιαφέροντες χώρους.

ΓΑΪΔΟΥΡΟΧΩΡΑ

Η Γαϊδουροχώρα είναι ένας εναλλακτικός χώρος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης αφιερωμένος στο γαϊδουράκι με βιωματικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στη φροντίδα και εκπαίδευση γαϊδουριών, παιχνίδια μαζί τους, βόλτες σε μονοπάτια της περιοχής (δίπλα τους) και άλλες δραστηριότητες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Το Πολιτιστικό Πάρκο παρουσιάζει το Πάρκο Δεινοσαύρων! Περιηγηθείτε ανάμεσα στα μοναδικά προϊστορικά ζώα και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Η Εποχή των Δεινοσαύρων”!

ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Το Αττικό Πάρκο, φτάνοντας αυτή τη στιγμή να αριθμεί 2.000 ζώα από 350 διαφορετικά είδη αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για μια βιωματική επαφή με τα ζώα. Καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες, αντιλόπες, ροζ φλαμίνγκο, τζάγκουαρ, πιγκουίνοι, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι, καμήλες. Κάθε λογής ζώα σας περιμένουν να τα θαυμάσετε.

JUMICAR

Ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής εγκεκριμένο και προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας. Με αυτοκίνητα βενζινοκίνητα που είναι ρυθμισμένα να τρέχουν μέχρι 15 χλμ/ώρα, ιδιαιτέρως φιλικά προς το περιβάλλον που διαθέτουν ό,τι και τα πραγματικά αυτοκίνητα (γκάζι, φρένο, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων κλπ.) για μια βιωματική εμπειρία με το αυτοκίνητο ως μέσο κυκλοφορίας καθώς και με τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.

ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΣΤΗ ΒΑΡΗ

Το Περιβόλι στη Βάρη είναι πρώτα από όλα αυτό που λέει το όνομά του: ‘Ενα περιβόλι!
Τα Σαββατοκύριακα πλέον μπορούνα να είναι γεμάτα φύση, μικρές απολάυσεις και πραγματική χαλάρωση. Το πρωί μπορείτε να διαλέξετε τα αυγά σας από το ”Κοτοτρακτέρ” για το πιο φρέσκο πρωινό της πόλης μαζί με χυμούς και βότανα του περιβολιού. Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε έναν χαλαρό Περίπατο, να συμμετέχετε σε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα ή απλά να απολάυσετε τη σκιά των πεύκων δίπλα στη Λιμνούλα. Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε γεύματα από υλικά από το βιολογικά πιστοποιημένο Περιβόλι.

Adventure Park

“Δυο βήματα” από την Αθήνα, στη Μαλακάσα, το Adventure Park υπόσχεται ώρες δράσης και για όσους δεν έχουν διαρκώς την πολυτέλεια να εγκαταλείπουν τα τείχη της πόλης για περισσότερο από μία ημέρα.
Το Adventure Park είναι ένας χώρος αναψυχής και διημέρευσης όπου διοργανώνονται δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη φύση. Οι επισκέπτες επιλέγουν να «πετάξουν» από δένδρο σε δένδρο, σε ύψος μέχρι 15 μέτρων με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.
Οι δοκιμασίες του Adventure Park είναι ”προσιτές” σε όλους , μικρούς – μεγάλους, τολμηρούς και… λιγότερο τολμηρούς, αφού πρόκειται για διαφορετικές διαδρομές με κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας και ύψη.

“Φωτεινή” Παιδικός Σταθμός - Νηπιαγωγείο
Σόλωνος 46 & Αθηνάς 48
174 55, Άλιμος (Καλαμάκι)
Τηλ: 210 9851502 – 210 9851394
Email: info@fotini.gr