Το σχολείο, ως ο πρώτος χώρος κοινωνικοποίησης των παιδιών, οφείλει να είναι οργανωμένο και να στηρίζεται σ’ ένα σύστημα κανόνων που να εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά του σε αυτό το ρόλο καθώς και την ασφαλή διαμονή των παιδιών.
Η δική σας συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία αυτού του συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας.
Γι’ αυτό παρακαλούμε, δώστε προσοχή στα θέματα που αναφέρονται παρακάτω:
1) Τσάντες:
Οι τσάντες των παιδιών καλό είναι ν’ αντιστοιχούν στην ηλικία και στις δυνατότητές τους και να μην τα επιβαρύνουν. Μια μικρή τσάντα (χωρίς ρόδες για αποφυγή ατυχημάτων) που περιέχει καθημερινά μια αλλαξιά (ρούχα-εσώρουχα) είναι η ιδανική επιλογή. Στο μεταβρεφικό και στο βρεφικό τμήμα είναι επίσης απαραίτητες 2-3 πάνες καθημερινά και μια πετσέτα .
Η παρουσία μέσα στην τσάντα παιχνιδιών (με εξαίρεση την περίοδο προσαρμογής) και παγουριών δεν καλύπτει καμία ανάγκη για την οποία δεν έχει μεριμνήσει ήδη το σχολείο. Αντιθέτως δημιουργεί αρκετά προβλήματα.
2) Ενδυμασία:
Η επιλογή άνετων και ευκολοφόρετων ρούχων και παπουτσιών διευκολύνει την κίνηση του παιδιού, προωθεί την αυτονομία του στο ντύσιμο (δύσκολα κουμπώματα, ζώνες) και το προστατεύει από μικροατυχήματα (κορδόνια, σκουλαρίκια, κρεμαστά).
Ειδικότερα:
α. Μεταβρεφικό τμήμα: Για διευκόλυνση στις πολλές καθημερινές αλλαγές καλό είναι ν’ αποφεύγονται οι πάνες-βρακάκια, τα παπούτσια με κορδόνια και οι σαλοπέτες.
β. Προνηπιακό-Νηπιακό: Κάθε Πέμπτη τα κορίτσια έρχονται ντυμένα με τα ρούχα του μπαλέτου και από πάνω μια ευκολοφόρετη φόρμα ώστε να μπορούν να αλλάξουν γρήγορα μετά το μάθημα του χορού.
Σας επισημαίνουμε επίσης τη χρησιμότητα της αναγραφής του ονόματος του παιδιού στα μπουφάν και τις ζακέτες τους.
3) Διατροφή:
Το σχολείο παρέχει πλήρη και ισορροπημένη διατροφή (πρωινό – δεκατιανό – γεύμα – απογευματινό) κοινή για όλα τα παιδιά, για την οποία ενημερώνεστε στην αρχή κάθε μήνα.
Αν, λόγω αδιαθεσίας, επιθυμείτε κάποια τροποποίηση αυτό γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τη διεύθυνση του σχολείου. Η αποστολή φαγητού από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για ιατρικούς λόγους
(π.χ. αλλεργία του παιδιού σε κάποιο φαγητό), και πάντοτε σε συνεννόηση με τη διεύθυνση.
4) Γενέθλια:
Αυτή η τόσο προσωπική και ευχάριστη γιορτή είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε στα παιδιά με βιωματικό τρόπο να δίνουν σημασία και να χαίρονται με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή.
Γι’αυτό στη “ ΦΩΤΕΙΝΗ” η τούρτα γενεθλίων είναι ένα σπιτικό κέικ στη παρασκευή και στη διακόσμηση
του οποίου έχει βοηθήσει το παιδί και τα δώρα γενεθλίων είναι οι αγκαλιές, οι ζωγραφιές και οι ζεστές ευχές των συμμαθητών και των δασκάλων τους.
Αν επιθυμείτε να γιορτάσει το παιδί σας τα γενέθλιά του στο σχολείο, θα πρέπει εγκαίρως να συνεννοηθείτε με τη διεύθυνση του σχολείου.
5) Προσέλευση- Αποχώρηση:
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 9.30 για το προνηπιακό και το νηπιακό και στις 10.00 για
το μεταβρεφικό και το προ-προνηπιακό τμήμα. Η έγκαιρη προσέλευση των παιδιών βοηθάει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στην ομάδα και τους διδάσκει τη συνέπεια.
Η παραλαβή των παιδιών από τους γονείς γίνεται στο χώρο υποδοχής και όχι μέσα από τις αίθουσες.
6) Σχολική Βιβλιοθήκη
Προκειμένου να υπηρετήσουμε τους στόχους ύπαρξης της δανειστικής βιβλιοθήκης και να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία της σας παρακαλούμε :
α. Να τηρείτε τα χρονικά όρια δανεισμού (1-3 ημέρες).
β. Να φροντίζετε για την καλή κατάσταση των βιβλίων που επιστρέφετε.
γ. Σε περίπτωση καταστροφής του, παρακαλούμε για την αντικατάστασή του.
7) Επιστροφή στο σπίτι:
Στην αρχή της χρονιάς θα πρέπει να μας υποδείξετε το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που είναι αρμόδια για την παραλαβή του παιδιού από το σχολείο ή το σχολικό.
Για να παραλάβει κάποιο άλλο πρόσωπο το παιδί απαιτείται κάθε φορά εντολή από τους γονείς, καθώς και η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, όταν πρόκειται για την πρώτη φορά.
8) Δρομολόγια:
α. Παρ’ όλο που είναι η επιθυμία και η προσπάθεια του σχολείου είναι να διεξάγονται ομαλά τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων, παρατηρούνται δυστυχώς αποκλίσεις από τις συμφωνημένες ώρες. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τα εμπόδια που συναντάμε καθημερινά στους δρόμους. Μπορείτε όμως εσείς να ελαχιστοποιήσετε τις καθυστερήσεις, περιμένοντας πρωί και μεσημέρι με συνέπεια (και λίγη υπομονή) στην είσοδο του σπιτιού σας.
β. Για οποιαδήποτε αλλαγή στο δρομολόγιο (απουσία, μεταφορά στο σχολείο από τους γονείς, αλλαγή ώρας κλπ) παρακαλούμε να ενημερώνετε τη Διεύθυνση του σχολείου και όχι μόνο τον οδηγό/συνοδό του σχολικού λεωφορείου .
9) Επικοινωνία:
Η επικοινωνία γονέων – νηπιαγωγών γίνεται σε προγραμματισμένες πρωινές και απογευματινές συναντήσεις
καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Πέρα απ’ αυτό όμως, χρήσιμο είναι να επικοινωνείτε με το σχολείο και να ενημερώνετε τις δασκάλες για κάθε γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία, τον συναισθηματικό κόσμο και τη συμπεριφορά του παιδιού.
Παρακαλούμε η επικοινωνία αυτή ν’ αποφεύγεται κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος και συγκεκριμένα:
Προνηπιακό – Νηπιακό : 09.30 -13.30
Προ-προνηπιακό : 09.30 -13.00
Μεταβρεφικό : 09.30 -13.00
Βρεφικό : 10.00 – 12.00 και 13.30 – 15.30
Σημείωση: H προγραμματισμένη συνάντηση για την ενημέρωση του γονέα από την παιδαγωγό γίνεται χωρίς
την παρουσία των μαθητών.
10) Προσωπικά δεδομένα:
Το σχολείο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) 2016/679 της ΕΕ και την ισχύουσα εθνική νομοθεσία και ως εκ τούτου δεν εξουσιοδοτείται να δίνει στους γονείς οποιαδήποτε πληροφορία για άλλα παιδιά και για τις οικογένειές τους,.
11α) Ασθένειες:
α. Αν κάποιο παιδί αρρωστήσει και ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της κατάστασης, καλό είναι να προσπαθήσετε να εξαντλήσετε τα περιθώρια παραμονής του στο σπίτι, τόσο για τη δική του γρήγορη ανάρρωση όσο και για την αποφυγή της μετάδοσης σε άλλα παιδιά.
β. Όταν σας ενημερώνουμε για την ύπαρξη κόνιδας ή ψείρας σε κάποιο παιδί είναι απαραίτητη η άμεση και συστηματική ενασχόληση με την καταπολέμησή τους πριν αποκτήσει διαστάσεις που θα ταλαιπωρήσουν πολλές οικογένειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
11β) Φάρμακα:
Σε περίπτωση που οι μαθητές πρέπει να λάβουν κάποια φαρμακευτική αγωγή εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, παρακαλούμε η εκάστοτε συσκευασία φαρμάκου να συμπεριλαμβάνει και αναλυτικό σημείωμα με την ώρα λήψης του, την ακριβή δοσολογία καθώς και τον τρόπο αποθήκευσης του (εντός ή εκτός ψυγείου).
11γ) Αλλεργίες:
Σε περίπτωση αλλεργιών ή διατροφικών εξαιρέσεων θα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα η Διεύθυνση του σχολείου.
12) Δίδακτρα
Τα δίδακτρα καταβάλλονται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο εκάστου μηνός ( περίπτωση μηνιαίας ή με άλλο τρόπο καταβολής) με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Η 12η δόση (μήνας Αύγουστος) καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις ( Δεκέμβριο – Απρίλιο). Σε περίπτωση που ο μαθητής διακόψει τη φοίτησή του στο τέλος Ιουνίου, η 11η δόση (μήνας Ιούλιος) καταβάλλεται και αυτός σε δύο ισόποσες δόσεις ( Μάιο – Ιούνιο).
Η διεύθυνση του σχολείου είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή παρατήρηση.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Από τη Διεύθυνση