Άνοιξη και αλλεργίες – Μορφές και μέτρα πρόληψης

Αλλεργική ρινίτιδα
Η ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχική (π.χ. να εμφανίζεται την άνοιξη) ή να εμφανίζεται και να ταλαιπωρεί το παιδί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορεί να συνοδεύεται και από επιπεφυκίτιδα.
Συμπτώματα: Φτέρνισμα, μπούκωμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη, στον ουρανίσκο, στο φάρυγγα, στα αυτιά.
Πιθανοί ένοχοι: Γύρη από δέντρα, γρασίδι, ακάρεα της σκόνης, επιθήλια ζώων κ.ά.
Πώς αντιμετωπίζεται: Με αντισταμινικά φάρμακα και σε πιο βαριές περιπτώσεις με κορτιζονούχα ρινικά σπρέι. Είναι σημαντικό η μύτη του παιδιού να καθαρίζεται συχνά με φυσιολογικό ορό, ο οποίος θα μαλακώσει τα εκκρίματα έτσι ώστε να βγουν προς τα έξω. Για καλύτερα αποτελέσματα πιέστε απαλά τα τοιχώματα της μύτης, για να διαλυθεί το υγρό, και σκουπίστε τη βλέννα με απαλό χαρτομάντιλο. Επίσης, βοηθάει να ρίχνετε φυσιολογικό ορό στη μύτη πριν κάνετε μπάνιο το παιδί. Αν το μπούκωμα δυσκολεύει τον ύπνο του, μπορείτε να σηκώσετε λίγο το στρώμα στο πάνω μέρος του κρεβατιού βάζοντας μία πετσέτα από κάτω.

Επιπεφυκίτιδα
Η κλασική ανοιξιάτικη αλλεργία που παρουσιάζεται με συνεχή φταρνίσματα -κυρίως το πρωί-, καταρροή, μπουκωμένη μύτη που μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα στα μάτια πρηξίματα και κοκκινίλες. Η Επιπεφυκίτιδα δε συνοδεύεται πάντα από ρινίτιδα.
Συμπτώματα: Κοκκίνισμα των ματιών, φαγούρα στην περιοχή, εκκρίσεις που τρέχουν από τα μάτια και σε πιο βαριές περιπτώσεις φωτοφοβία.
Πιθανοί ένοχοι: Γύρη, σκόνη, επιθήλια ζώων κ.ά.
Πώς αντιμετωπίζεται: Με ειδικά κολλύρια. Καλό είναι να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου όταν ταξιδεύετε.

Αλλεργικό άσθμα
Παιδιά προσχολικής ηλικίας με συμπτώματα ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας και ατοπικής δερματίτιδας είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν άσθμα. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί αν οφείλεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες -οπότε μιλάμε για αλλεργικό άσθμα- ή σε ίωση.
Συμπτώματα: Ξηρός βήχας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη νύχτα (πριν αλλά και κατά τον ύπνο) ή μετά από τρέξιμο, δύσπνοια, «βράσιμο» και πόνος στο στήθος, ακόμα κι όταν το παιδί δεν έχει κρυολογήσει ή αρρωστήσει.
Πιθανοί ένοχοι: Η γύρη των λουλουδιών, οι αναθυμιάσεις από βαφές, τα ακάρεα της σκόνης, το τρίχωμα των ζώων και σε κάποιες περιπτώσεις η συναισθηματική φόρτιση.
Πώς αντιμετωπίζονται: Αν το άσθμα υποτροπιάζει ή είναι χρόνιο, συστήνεται χρόνια αγωγή και ειδικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των σοβαρών επεισοδίων. Για τη δευτερογενή πρόληψη του άσθματος, καλό είναι να επιδιώξετε το παιδί να κάνει πολλά μπάνια στη θάλασσα το καλοκαίρι.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

  • Αποφεύγετε τις βόλτες στην ύπαιθρο τις πρώτες πρωινές ώρες (πριν τις δέκα το πρωί) και αργά το απόγευμα, οπότε παρατηρείται η μεγαλύτερη παραγωγή γύρης.
  • Αερίζετε καθημερινά το σπίτι, τα υπνοδωμάτια και τα σκεπάσματα των κρεβατιών.
  • Χρησιμοποιείτε βαμβακερά υφάσματα (σεντόνια ή καλύμματα στα έπιπλα, τα οποία πρέπει να πλένετε συχνά).
  • Ξεσκονίζετε συχνά τις ηλεκτρικές συσκευές, γιατί κι αυτές έλκουν τη σκόνη, και καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.
  • Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει γίνει καλή συντήρηση και να χρησιμοποιούνται φίλτρα υψηλής απόδοσης.
  • Αποφύγετε τη χρήση απορρυπαντικών, καθαριστικών και βαφών στο χώρο που βρίσκεται το παιδί.
  • Κάνετε μπάνιο το παιδί (χρησιμοποιώντας ήπια αφρόλουτρα) μετά τη βόλτα και το παιχνίδι στην ύπαιθρο.

ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ

Με την πρώτη ελαφριά αύξηση της θερμοκρασίας, η γύρη κάνει αισθητή την παρουσία της. Κι έτσι αρχίζουν τα πρώτα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ξερός βήχας, ενοχλητικά επαναλαμβανόμενα φτερνίσματα, φαγούρα στη μύτη και πολλά άλλα. Υπάρχουν όμως μερικά tips που μπορούν να ανακουφίσουν τα παραπάνω συμπτώματα, ξεκινώντας από την κουζίνα σας!

Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει κερσετίνη και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε ο οργανισμός να αντιστέκεται πιο σθεναρά στα αλλεργιογόνα.

Ξηροί καρποί
Τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών, κυρίως τα ωφέλιμα λιπαρά που μας παρέχουν, καταστέλλουν τις φλεγμονές στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας και του λαιμού.

Γιαούρτι
Τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορούν να περιορίσουν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού και παράλληλα καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα.

Μπρόκολο
Εκτός από κερσετίνη, το μπρόκολο περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, μια σύνθετη ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η σουλφοραφάνη είναι αντιοξειδωτική κι έτσι καταπολεμά τις φλεγμονές στο αναπνευστικό, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση του άσθματος, της αλλεργίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Μήλο
Το μήλο περιέχει κερσετίνη (βαλανοκετόνη), ένα φλαβονοειδές που προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση. Οι πολυφαινόλες του μήλου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

Σολομός
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Συγκεκριμένα, εξουδετερώνουν την επίδραση των Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της φλεγμονής.

Πηγή άρθρου : http://www.allergia.gr

“Φωτεινή” Παιδικός Σταθμός - Νηπιαγωγείο
Σόλωνος 46 & Αθηνάς 48
174 55, Άλιμος (Καλαμάκι)
Τηλ: 210 9851502 – 210 9851394
Email: info@fotini.gr